Ciasto wiśniowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, wsypać makę, proszek i amoniak, ubić piane z białek i dodać do ciasta Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać orzechy, do drugiej kakao. Upiec osobno 3 ciasta w wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszce. Piec 35 minut w temp.180 st.Galaretka z wiśniami: galaretki rozpuścić w 3 szkl. Soku wiśniowego, a gdy zacznie gęstnieć dodac odsączone wiśnie.
Pianka: galaretkę rozpuścić w 1 szkl. Wody, smietanę w proszku ubic z mlekiem i dodac do niej tężejącą galaretkę.
Ciasto wiśniowo-orzechowe: jasne ciasto posmarować dżemem, na nie wyłożyć galaretkę z wiśniami i przykryć plackiem orzechowym. Na to wyłożyć piankę i przykryć plackiem kakaowym. Wierz posypać kakaem.
Komentarze