Ciasto wiśniowe z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na pół, do jednej dodać kakao. Oba ciasta przełożyć do blaszki tworząc z nich marmurek. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa jogurtowo – wiśniowa: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić dodając pod koniec cukier puder. Następnie cały czas miksując wkładać partiami jogurt, wlać zimną żelatynę. Na koniec włożyć wiśnie, wymieszać łyżką. Jedną trzecią kremu wyłożyć na biszkopt, ułożyć delicje, na nie warstwa kremu, biszkopt i ostatnia warstwa kremu. Dowolnie udekorować.
Komentarze