Ciasto wiśniowe z delicjami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto na bazie jogurtu i śmietany bardzo lekkie, niemalże fit:)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa jogurtowo – wiśniowa:
    600g jogurtu wiśniowego
    660ml śmietany 30%
    4 łyżki żelatyny
    7 łyżek cukru pudru
    1 szklanka wiśni z kompotu
    Duże opakowanie Delicji o smaku wiśniowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto wiśniowe z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na pół, do jednej dodać kakao. Oba ciasta przełożyć do blaszki tworząc z nich marmurek. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Masa jogurtowo – wiśniowa: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić dodając pod koniec cukier puder. Następnie cały czas miksując wkładać partiami jogurt, wlać zimną żelatynę. Na koniec włożyć wiśnie, wymieszać łyżką. Jedną trzecią kremu wyłożyć na biszkopt, ułożyć delicje, na nie warstwa kremu, biszkopt i ostatnia warstwa kremu. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować