Ciasto wiosenne "Trzy kolory"

0 (0 ocen)

Proste w wykonaniu - smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 20 dag maku
    5 dag mąki
    5 jaj
    10 dag cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 budynie waniliowe
    3 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    3 banany
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    1 opakowanie galaretki wiśniowej (lub truskawkowej)
    tłuszcz i kasza manna do formy

Ciasto wiosenne "trzy kolory" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak wypłukać i zalać wrzątkiem. Pozostawić na kilka godzin. Następnie osączyć i zemleć (najlepiej dwukrotnie).
  • 2. Żółtka ubić z cukrem i 2 łyżkami wody nad parą. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mak.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie ostrożnie połączyć z ciastem makowym.
  • 4. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. ok. 30-40 minut.
  • 5. Budynie ugotować na 3 szklankach mleka osłodzonego 2 łyżkami cukru. Wystudzić. Wyłożyć na cisto makowe, przykryć plasterkami bananów i biszkoptami. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy