Ciasto "Winogrono"

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Lekkie i delikatne ciasto z winogronowym akcentem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    2 łyżki octu
    2 szkl mąki tortowej
    16g proszku do pieczenia
    (2 ½ czubatej łyżeczki)

    Galaretka:
    2 galaretki przezroczyste o smaku winogrona
    2 szkl wrzątku

    Kremówka:
    0,5 litra kremówki 36%
    1,5 łyżeczki żelatyny
    ¼ literatki wrzątku
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    Winogrono bezpestkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Biszkopty Wina

Ciasto "winogrono" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Całe jajka i cukier zmiksować. Dodać ocet i chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę i proszek i miksować chwilę na małych obrotach. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min. w 160°C termoobieg.

    Galaretka:
    Przygotować galaretki.

    Kremówka:
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Ubić kremówkę, dodać cukier puder i na koniec dodać żelatynę i chwilę wymieszać.

    Wykonanie całości:
    Biszkopt przeciąć na połowę i przełożyć do formy. Na pierwszą część biszkoptu nałożyć 2/3 kremówki i przykryć drugim płatem biszkoptu. Wyłożyć pozostałą część kremówki. Poukładać połówki winogrona. Zalać stężoną galaretką.

Porady

Forma: 25x35cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować