Ciasto wiewiórka z rodzynkami

4.99 (193 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Nikt mu się nie oprze.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka,
    ¾ szklanki cukru,
    2 szklanki mąki tortowej,
    ½ szklanki oleju,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
    3 duże jabłka,
    50g rodzynek,
    Dodatkowo:
    1 tabliczka mlecznej czekolady,
    orzechy włoskie do posypania.
Wystaw ocenę:

4.99 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto wiewiórka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka razem z cukrem ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej. Na końcu do ciasta dodajemy orzechy, rodzynki oraz pokrojone w kostkę jabłka. Mieszamy.
    2. Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni.
    3. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą robimy na wierzchu ciasta esy floresy. Dodatkowo ciasto posypujemy po wierzchu drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować