Ciasto wiewiórka

3.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosty przepis na ucierane ciasto z jabłkami i orzechami na oleju czyli ciasto wiewiórka. Bardzo lubię takie połączenie! Zachęcam do wypróbowania, ciasto jest bardzo wilgotne i mega proste do przegotowania.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    1/2 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru kryształu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia z lekką górką
    1 łyżeczka cynamonu
    600 g jabłek
    100 g dowolnych orzechów (u mnie laskowe i włoskie)
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane

Ciasto wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiać i dokładnie wymieszać w misce. Orzechy drobno posiekać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i całość ubijać na jasną i puszystą masę przez kilka minut. Kiedy masa jest już biała zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodawać partiami naprzemiennie suche składniki i olej.
  • 2. Następnie do masy dodać posiekane orzechy, pokrojone jabłka i całość wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 20 x 30 cm), wierzch wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w funkcji góra - dół. Ciasto piec 30 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować