Ciasto wiewiórka

4.49 (182 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

To niepozorne ciasto zasmakowało wszystkim domownikom:). Mi kojarzy się głównie ze Świętami, pełno w nim świątecznych składników - rodzynki, orzechy i przyprawa do piernika. Można udekorować je w dowolny sposób, według mnie najlepiej smakuje posmarowane cienką warstwą lukru.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    3 jabłka
    1 szklanka orzechów włoskich
    100g rodzynek
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru soku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez 10 minut, po czym odcedzamy. Orzechy drobno siekamy.
  • 2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość. Wtedy małym strumieniem wlewamy olej, nadal miksując. Wsypujemy mąkę, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Dodajemy jabłka, orzechy i rodzinki, ponownie krótko mieszamy.
  • 3. Ciasto przekładamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować