Ciasto wielu smaków - z jabłkami, pomelo i kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Próbowałeś kiedyś połączyć jabłka z kajmakiem? Nie? Żałuj!
Przedstawiam Ci pomysł na świetne ciasto – składające się z wielu tekstur i smaków. Znajdziesz w nim ciasto kruche, biszkopt, jabłka z galaretką (które ja połączyłam z pomelo), kajmak oraz polewę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    250 g mąki pszennej
    50 g cukru
    200 g schłodzonego masła
    1 jajko
    szczypta soli
    Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    Jabłka:
    1 kg jabłek (lub 1/2 kg jabłek i 1/2 kg pomelo)
    4 łyżki cukru
    1 i 1/2 galaretki (u mnie truskawkowa)
    Dodatkowo:
    1/2 puszki kajmaku
    czekolada lub polewa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Biszkopty Kajmak

Ciasto wielu smaków - z jabłkami, pomelo i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszy krok to przygotowanie kruchego ciasta. Do miski daj mąkę, cukier i masło (masło polecam zetrzeć na tarce). Składniki te siekaj nożem, a następnie dodaj jajko i całość zagnieć ręką, aby powstało zwarte ciasto. Możesz też użyć malaksera.
    Gotowe ciasto daj do zamrażarki na 10 – 15 minut lub do lodówki na 30 minut.
    Teraz ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do pieczenia (36 x 25 cm). Piecz około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  • 2. Aby przygotować biszkopt białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Teraz dodawaj stopniowo cukier (cały czas ubijając), a następnie żółtka. Na koniec dodaj mąki (również stopniowo) – masę z mąką najlepiej mieszać już łyżką.
    Gotowe ciasto wylej na formę do pieczenia i piecz 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  • 3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Jeśli lubisz smak pomelo możesz je pomieszać z jabłkami – obierz z białej skórki i pokrój w drobną kostkę. W sumie owoców ma być kilogram, ale ważne, aby jabłek było przynajmniej połowa. Jeśli natomiast nie przepadasz za smakiem pomelo lub akurat nie masz je pod ręką użyj samych jabłek.
    Owoce daj do garnka, dodaj też cukier. Całość obsmażaj przez około 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Teraz owoce zdejmij z ognia, wsyp galaretki i energicznie wymieszaj.
  • 4. Na ostudzone kruche ciasto wyłóż letnie owoce z galaretką. Następnie daj biszkopt. Wierzch posmaruj kajmakiem. Całość możesz polać polewą lub roztopioną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Pomelo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować