Ciasto warstwowe

4.5 (194 ocen)

Bardzo proste do przygotowania ciasto warstwowe.Choć może wydawać się skomplikowane.Wystarczy troszkę cierpliwości i sukces gwarantowany !

Składniki:

  • Składniki : ( tortownica 24 cm )

    1 1/2 szklanki mąki,
    1 opakowanie budyniu śmietankowego,
    2 łyżki mąki kukurydzianej,
    100g miękkiego masła,
    200g cukru pudru,
    7 jajek,
    2 łyżki kakao.



    Składniki polewa :

    100g czekolady gorzkiej,
    120-150ml śmietanki 30%,
    2 łyżki cukru pudru, ( można ominąć )
    2 łyżki masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto warstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto warstwowe 1. Przygotowanie :



    Przesiej mąkę pszenną, kukurydzianą i budyń. Masło utrzyj mikserem na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier puder. Dodawaj pojedynczo żółtka. Miksując dodaj wymieszaną mąkę z budyniem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą. Podziel ciasto na dwie części i do jednej wsyp kakao i wymieszaj delikatnie. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wysmaruj pierwszą warstwą ciasta ( na jedną warstwę dawałam 3 łyżki stołowe ciasta ). Wstaw do piekarnika na 5 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ułóż kolejną warstwę ciasta ( na przemian białą i kakaową). I piecz kolejne 5 minut. Czynność powtarzaj aż skończy się ciasto.
  • Ciasto warstwowe 2. Przygotowanie polewy :



    Do rondelka wlej śmietankę. Podgrzej. Wsyp połamaną czekoladę i cukier puder. Wymieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodaj masło i połącz składniki. Polewę lekko ostudź i posmaruj górę ciasta. Pozostaw do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować