Ciasto walentynkowe z serduszkiem w środku - filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Włączyć piekarnik na 180°C. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę przesiać, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki kakao. Wymieszać. Dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać łopatką. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę 36 cm x 25 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 20 min.
Keksówkę wyłożyć folią. Gorący biszkopt wyjąć z blachy. Zdjąć papier do pieczenia i przełożyć ciasto do keksówki tak, aby zakrywało dno i boki formy. Odstawić w chłodne miejsce.
2.SERDUSZKA i MASA
3 galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Galaretkę przelać do 3 równych kubków. Wstawić do lodówki, aby galaretka jak najszybciej stężała.
Kubki z zastygniętymi galaretkami zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Boki obkroić nożem i wyjąć galaretki z kubków. Foremkę-serce wciskamy w każdą galaretkę i tym samym wycinamy serduszkowe słupki. Pozostałe resztki galaretki nie wyrzucamy. Będzie można je wykorzystać do innego deseru.
2 przezroczyste galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić.
Śnieżki wsypać do mleka i ubić. Odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Do pozostałej Śnieżki dodać zimną galaretkę. Zmiksować.
Na dno ciasta wyłożyć trochę masy ze Śnieżki i galaretki. Na środku przez całą długość ułożyć serduszkowe słupki (szpicem do góry). Przykryć resztą masy. Jeśli zostanie trochę masy można przelać ją do kubka i wykorzystać do innego deseru. Wyrównać wierzch i włożyć ciasto do lodówki. Gdy masa zastygnie, do ciasta przyłożyć talerz i odwrócić formę do góry nogami tak, aby ciasto wyszło z formy. Wierzch udekorować pozostawioną Śnieżką.
Komentarze