Ciasto walentynkowe z serduszkiem w środku - filmik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Takie ciasto na pewno zaskoczy ukochaną osobę.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT
    4 jajka
    ¾ szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA
    2 Śnieżki
    400 ml mleka
    2 galaretki przezroczyste
    2 szklanki gorącej wody

    3 galaretki truskawkowe
    3 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto walentynkowe z serduszkiem w środku - filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Włączyć piekarnik na 180°C. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę przesiać, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki kakao. Wymieszać. Dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać łopatką. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę 36 cm x 25 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 20 min.
    Keksówkę wyłożyć folią. Gorący biszkopt wyjąć z blachy. Zdjąć papier do pieczenia i przełożyć ciasto do keksówki tak, aby zakrywało dno i boki formy. Odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. SERDUSZKA i MASA
    3 galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Galaretkę przelać do 3 równych kubków. Wstawić do lodówki, aby galaretka jak najszybciej stężała.
    Kubki z zastygniętymi galaretkami zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Boki obkroić nożem i wyjąć galaretki z kubków. Foremkę-serce wciskamy w każdą galaretkę i tym samym wycinamy serduszkowe słupki. Pozostałe resztki galaretki nie wyrzucamy. Będzie można je wykorzystać do innego deseru.

    2 przezroczyste galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić.
    Śnieżki wsypać do mleka i ubić. Odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Do pozostałej Śnieżki dodać zimną galaretkę. Zmiksować.
    Na dno ciasta wyłożyć trochę masy ze Śnieżki i galaretki. Na środku przez całą długość ułożyć serduszkowe słupki (szpicem do góry). Przykryć resztą masy. Jeśli zostanie trochę masy można przelać ją do kubka i wykorzystać do innego deseru. Wyrównać wierzch i włożyć ciasto do lodówki. Gdy masa zastygnie, do ciasta przyłożyć talerz i odwrócić formę do góry nogami tak, aby ciasto wyszło z formy. Wierzch udekorować pozostawioną Śnieżką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować