CIASTO W-ZETKOWE

5 (142 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z dwoma kakaowymi biszkoptami. Ciasto z kremem piankowym i posypką czekoladową. Ciasto tortowe,bardzo delikatne i pyszne.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT :2 x:
    -4 jajka
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki
    -50 g.mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 g.oleju

    DO POSMAROWANIA:
    -200 ml. marmolady śliwkowej-tu domowa

    PIANKA AGRESTOWA:
    -2 galaretki agrestowe
    -2 szklanki wody
    -500 g. sera z wiaderka
    -250 ml.śmietanki 30 %

    PIANKA ARBUZOWA:
    -2 galaretki arbuzowe
    -2 szklanki wody
    -500 g. sera z wiaderka
    -250 ml.śmietanki 30 %

    POSYPKA:
    -100 g. tartej gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto w-zetkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO W-ZETKOWE 1. biszkopt- Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę, kakao i proszek. Lekko mieszać, dolewając olej.Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt w 175* 25-30 min. Upiec drugi biszkopt taki sam.
  • CIASTO W-ZETKOWE 2. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce co go piekliśmy. Lecz wyżej blaszkę zabezpieczyć, papierem do pieczenia.Posmarować połową marmolady.
  • CIASTO W-ZETKOWE 3. pianka agrestowa- Galaretki rozpuścić w gorącej wody. Schłodzić do tężejącej. Śmietanę ubić z fixem i serem. Dolewać tężejącą galaretkę i zmiksować. Zaraz wylać na biszkopt w blaszce.
  • CIASTO W-ZETKOWE 4. Przykryć drugim biszkoptem i też go posmarować marmoladą.
  • CIASTO W-ZETKOWE 5. pianka arbuzowa-Postąpić jak z 1 pianką i wylać do blaszki na biszkopt.
  • CIASTO W-ZETKOWE 6. Na tarce jarzynowej zetrzeć czekoladę i rozsypać na piance. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować