Ciasto w paski z orzechowym kremem

5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Apetyczne ciasto z kremem orzechowym i brzoskwiniową nutą

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki maki pszennej
    1 szklanka oleju roślinnego
    1 szklanka cukru
    1 szklanka wody
    5 jajek
    2 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa orzechowa:
    1/2 szklanki mleka
    200 g margaryny
    200 g zmielonych orzechów włoskich
    5 łyżek cukru
    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto w paski z orzechowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Ciasto:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę ,wlewamy stopniowo olej oraz dodajemy mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy mikserem ciasto na koniec wlewamy szklankę gorącej wody i miksujemy jeszcze chwilę .Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
    Dzielimy ciasto na pół ,do jednej części dodajemy kakao mieszamy. W wyłożonej pergaminem blaszce standardowej wylewamy na przemian ciasto jasne i ciemne tworząc cienkie paski. Pieczemy około 50 min w temp 180*. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu dzielimy ciasto wzdłuż na połowę .
  • gotujemy orzechy na krem 2. Krem: Mleko gotujemy z cukrem wsypujemy orzechy mielone i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut cały czas mieszając. po wystudzeniu utrzeć z margaryną na jednolity gładki krem.

    Galaretki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.Brzoskwinie osaczyć i pokroić w paski.
  • przełożenie placka 3. Przełożenie: Jeden płat ciasta przełożyć 3/4 masy orzechowej ułożyc plasterki brzoskwiń przykryć drugim ciastem wyłożyć resztę kremu i na wierzch resztę brzoskwiń zalać teżejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2 -3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować