Ciasto w kolorach jesieni

  • wyświetlono: 4381 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Puszyste biszkopty w trzech różnych smakach , przełożone aksamitną , czekoladową masą z dodatkiem likieru amaretto i orzechów ,całość przełamana winnym smakiem owocowych galaretek . Ciasto jest dość pracochłonne , ale bardzo smaczne ;)

Bo-Bożena

Składniki

Wymiary blachy - 24/35cm

Biszkopt orzechowy :
5 jajek
1,5 łyżki maki
1,5 łyżki bułki tartej
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g orzechów włoskich mielonych

Biszkopt jasny :
4 jajka
120g cukru
80g mąki
cukier waniliowy
4 łyżki letniej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny :
Składniki takie same jak w biszkopcie jasnym plus 2 łyżeczki kakao

Masa :
300g masła
250g kremu czekoladowego Nutella
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mleka
3 żółtka
100g orzechów włoskich krojonych
kieliszek likieru Amaretto

Do nasączenia:
3/4 szkl przegotowanej zimnej wody
sok z połowy cytryny
kieliszek Likieru Amaretto
Wszystkie składniki wymieszać

Dodatkowo:
galaretka czerwona
galaretka zielona
50g mlecznej czekolady


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto w kolorach jesieni

  • 1. Biszkopt orzechowy :
    Białka ubić , dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru dodać żółtka chwilę ubijać . Mąkę wymieszać z bułką tartą , proszkiem do pieczenia i orzechami , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do formy , piec 30 minut w 175*C
  • 2. Biszkopt jasny :
    Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i wodą do białości , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do masy jajecznej , wymieszać , z białek ubić pianę, połączyć z ciastem , wylać na blachę , piec około 30 minut w 175*C
  • 3. Biszkopt ciemny :
    Sposób przygotowania taki sam jak przy biszkopcie jasnym , dodając do maki kakao
  • 4. Masa :
    Żółtka utrzeć z cukrem , mleko zagotować , gorące cienkim strumykiem wlać do utartych żółtek , mieszając zagotować , wystudzić . Masło utrzeć ,ucierając dodać wystudzone jajka , nutelle ,pokrojone orzechy na koniec Amaretto
  • 5. Każdą galaretkę osobno rozpuścić w 1,5 szkl wody , odstawić do lekkiego stężenia
  • 6. Przełożenie ciasta : Odłożyć kilka łyżek masy do dekoracji , resztę masy podzielić na dwie równe części , na nasączony ciemny biszkopt wyłożyć jedną część masy na masę wylać tężejącą zieloną galaretkę , przykryć jasnym biszkoptem , wstawić do lodówki , jasny biszkopt nasączyć , wyłożyć drugą część masy , wylać tężejącą czerwoną galaretkę , przykryć biszkoptem orzechowym ,nasączyć , wstawić do lodówki , stężałe ciasto udekorować resztą masy i tartą czekoladą .
PPWS_12-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadciasta i deseryciasta świąteczneCiasta przekładaneciasta warstwoweciasta biszkoptoweciasta z orzechamiciasta z masamiciasta tortoweciasta z masa czekoladowa

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto ze szpinakiem

Dodane przez: Mniam1

Ciasto Truskawki w lesie

Ciasto, które zachwyca smakiem...

ciasto "Mandarynka w czekoladzie"

Dodane przez: capri

ciasto "Mandarynka w czekoladzie"

Moim zamysłem było stworzyć ciasto,...

.

Dodane przez: Anitka0804

Sernik w cieście

Pyszny mazisty sernik z dodatkiem...

Ciasto śliwkowe

Dodane przez: emalitowska

Najłatwiejsze ciasto w świecie

Jest to pierwsze w życiu ciasto...

Ciasto ,,niebo w gębie’’

Dodane przez: bogusia82

Ciasto "niebo w gębie"

Bardzo smaczne ciasto biszkoptowe...

3 w 1

Dodane przez: kochampiec

Ciasto 3 w 1

Sposób na szybkie i ciekawe ciasto

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE