Ciasto "Usta Adama"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szybkie w wykonaniu a w dodatku bardzo smaczne i popularne ciasto.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    biszkopty okrągłe
    marmolada

    1 kostka masła
    1/2 szkl.cukru
    3 łyżki kakao
    5 łyżek wody

    6 jaj
    1,5 szkl.mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM:

    1 budyń waniliowy
    6 łyżek cukru
    0,5 l mleka
    3 żółtka
    1 łyżka mąki
    1 kostka masła

    POLEWA:

    0,5 kostki masła
    6 łyżek cukru pudru
    3łyżki kakao
    5 łyżek śmietany 18%
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto "usta adama" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty posmarować marmoladą, posklejać po 2, ułożyć na blaszce.
  • 2. Margarynę, pół szklanki cukru, kakao i wodę zagotować. Gotować 5 min. Wystudzić.
  • 3. Do wystudzonej masy dodać 1 jajo i 5 żółtek, mąke i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
  • 4. Białka ubić na sztywno.
  • 5. Do masy dodać ubite białka, połączyć.
  • 6. Gotową masę wylać na blaszkę z biszkoptami. Piec ok 35 min w 180 stopniach.
  • 7. Budyń, cukier, żółtka i mąkę rozmieszać w odrobinie mleka, resztę zagotować.
  • 8. Ugotować budyń, wystudzić.
  • 9. Utrzeć maragarynę, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Utrzeć puszystą masę.
  • 10. Przygotowaną masę wyłożyć na wystudzoone ciasto.
  • 11. Składniki na polewę zagotować, dokładnie rozmieszać.
  • 12. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, napęcznieć. Dodać do gorącej polewy, wymieszać.
  • 13. Przestudzoną polewę wylać na ciasto. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować