Ciasto urodzinowe- wielosmakowe według Bo-Bożenki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne ciasto wielosmakowe posmakuje nawet wybrednemu smakoszowi ciast. Każdy znajdzie coś tu dla siebie delikatny biszkopt orzechowy, czekoladowy, kokosowy oraz jasny z maślanymi kremami z ananasowym, brzoskwiniowym, czekoladą z rodzynkami. Torcik upiekłam dla mojego narzeczonego w 33 urodziny, znikał z talerza bardzo szybko. Ciasto upiekłam według Bo-Bożenki z małymi zmianami, ciasto wydaje się trudne w wykonaniu, ale bardzo szybko się je robi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka 24x24 cm
    Biszkopt orzechowy:
    4 jajka duże
    100 g orzechów włoskich mielonych
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru kryształu

    Biszkopt jasny i ciemny:
    8 jajek dużych
    8 łyżek cukru kryształu
    8 łyżek mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    4 łyżki oleju

    Ciasto kokosowe:
    5 białek
    szklanka cukru kryształu
    200 g wiórek kokosowych
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    500 ml mleka
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    cukier kryształ
    450 g masła
    brzoskwinie z puszki
    ananasy z puszki
    czekolada biała
    czekolada deserowa
    4 łyżki rodzynek
    spirytus
    2 łyżki kakao

    Dekoracja:
    pisaki kolorowe (jadalne)
    perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto urodzinowe- wielosmakowe według bo-bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier ubijać do rozpuszczenia, dodać żółtka ubijać, a następnie proszek do pieczenia, mąkę oraz orzechy. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 20 minut. Budynie ugotować w 500 ml mleka z cukrem. Wystudzić.
  • 2. Biszkopt jasny i ciemny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier ubijać do rozpuszczenia, dodać żółtka ubijać, a następnie proszek do pieczenia i mąkę.Masę jajeczną przedzielić na pół do jednej części dodać kakao a do drugiej olej, wymieszać. Ciasta wylać do 2 jednakowych blaszek wyłożonych papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 20 minut.
  • 3. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno dosypując porcjami cukier, ubijać aż cukier się rozpuści. Do ubitych białek dodać mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, delikatnie i ostrożnie wymieszać i wylać na blaszkę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 35 minut.
  • 4. Ananasa, brzoskwinie odsączyć z nadmiaru syropu. Pokroić w drobną kosteczkę. Czekolady posiekać na drobne kawałeczki. Rodzynki zalać 2 kieliszkami spirytusu. Miękkie masło utrzeć do białości na puszysty krem, porcjami dodawać zimny budyń a na końcu kieliszek spirytusu. ( Do dekoracji zostawić 4 łyżki kremu) Masę rozdzielić na 3 części do jednej dodać kawałki ananasa, do drugiej kawałki brzoskwiń a do trzeciej kakao, rodzynki odsączone z spirytusu oraz czekoladę białą i deserową, wymieszać. (spirytus można wykorzystać do nasączenia biszkopta)
  • ciasto 5. Składanie ciasta każdy biszkopt obficie nasączyć spirytusem. Na ciemny biszkopt nałożyć masę z brzoskwiniami, przykryć biszkoptem orzechowym, nałożyć masę z ananasem, przykryć wkładką kokosową, nałożyć masę czekoladową, przykryć biszkoptem jasnym. Całość posmarować kremem. 4 łyżki kremu przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować boki tortu, pisakami zrobić napis i udekorować cukrowymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować