Ciasto ucierane ze śliwkami pod kruszonką

  • wyświetlono: 1366 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne i pięknie pachnące!!

juchab
  • 20min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x30cm
Ciasto:
4 jajka
5 łyżek mleka
125g margaryny
¾ szklanki cukru
2 niepełne szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ok. 500g śliwek do wyłożenia ciasta

Kruszonka:
100 g mąki pszennej
70 g masła
50 g cukru
16g cukru waniliowego
0,5 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto ucierane ze śliwkami pod kruszonką

  • 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie cały czas miksując wsypywać przesianą mąkę z proszkiem, na przemian z mlekiem. Ciasto delikatnie mieszając łyżką połączyć z ubitą na sztywno pianą białek. Ciasto przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia, ułożyć na nim owoce i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach
    do zrumienienia.
  • 2. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki połączyć, rozcierając między palcami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaŚliwki

Komentarze

Podobne przepisy

image-01lhygq

Dodane przez: Magster

UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Sezon śliwkowy tuz tuż więc tego...

CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI – NAJLEPSZE!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI

Niesamowicie puszyste, delikatne,...

ucierane ciasto

Dodane przez: elapolo

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

Bardzo smaczne a zarazem proste...

Ucierane ciasto ze śliwkami

Dodane przez: ewaeu

Ucierane ciasto ze śliwkami

....robisz ciasta na okrągło. Zrobiłam...

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: Skotka

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Pulchne, pyszne i szybkie ciasto....

Ucierane ciasto ze śliwkami

Dodane przez: dorota w

Ucierane ciasto ze śliwkami

Błyskawiczne ciasto w którym wszystko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE