Ciasto ucierane z truskawkami i kokosem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Puszyste ciasto pachnące truskawkami i kokosem, zwieńczone kruszonką. Doskonałe do popołudniowej kawy w gronie przyjaciółek.

  • 60 min

Składniki:

  • *na ciasto ucierane (wszystko w temperaturze pokojowej):
    - 4 spore jajka
    - 200 g masła
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - szczypta soli
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    * dodatkowo:
    - 500 g świeżych truskawek
    - kilka łyżek wiórek kokosowych
    * na kruszonkę:
    - szklanka mąki pszennej
    - 100 g masła
    - 4-5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ciasto ucierane z truskawkami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać sól cały czas ubijając. Następnie dodać jajko, ubijać aż połączy się z resztą składników. Dodać kolejne jajka, po każdym ubijając masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodać do ubitej masy i wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką.

    Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Do tak przygotowanej przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch ciasta i ułożyć na wierzchu odszypułkowane i pokrojone w połówki truskawki, całość posypać kokosem.

    Przygotować kruszonkę: masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i energicznie rozetrzeć je w palcach tak, by powstały grudki. Posypać kruszonką ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 40 minut (termoobieg). Jeśli po tym czasie ciasto jest wilgotne, pozostawić w piekarniku na kolejne 5 minut. Gotowe wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować