Ciasto ucierane z truskawkami i bezą

4.5 (169 ocen)

Ciasto szybkie i proste w wykonaniu, bardzo soczyste, nie za słodkie... Warte polecenia!

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szkl. mąki pszennej,
    250g masła lub margaryny,
    4 jajka,
    szkl. cukru,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

    Ponadto:

    1 kg świeżych truskawek,
    2 białka,
    1/2 szkl. cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Ciasto ucierane z truskawkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Stale miksować, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, powoli wsypywać do ciasta. Na koniec wlać stopione, lekko przestudzone masło.

    Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm.
  • 2. Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe przepołowić. Rozłożyć je równomiernie na całym cieście. Piec ok. 45min w temp.180st.

    Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto, piec jeszcze ok. 15min w temp. 180st, aż wierzch się zezłoci.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować