Ciasto ucierane z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Upiekłam to ciasto na weekend, ale zniknęło już w sobotę. Zwykłe ucierane, a takie pyszne. Mięciutkie jak puszek. Zrobiłam z truskawkami, ponieważ trwa sezon i trzeba korzystać, ale można tu użyć dowolnych owoców. Powiem więcej, nawet bez owoców, to ciasto jest przepyszne. Czasami robię bez niczego, tylko z polewą czekoladową, lub cukrem pudrem. Zawsze smakuje i zawsze się udaje. Jest proste w wykonaniu, a smakuje naprawdę dobrze. Spróbujcie koniecznie.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 pełna łyżka do mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    truskawki
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ucierane z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ucierane z truskawkami 1. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki, większe kroiłam na ćwiartki.

    Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka i dalej ucierać, aż składniki się połączą.
    Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę,
    żeby ciasto było gładkie.
    Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto.
    Wyrównać wierzch i ułożyć truskawki.
  • Ciasto ucierane z truskawkami 2. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
    180 stopni i piec 40-45 minut. Czas pieczenia może się różnić,
    ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.
    Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować