Ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem

1 (2 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ucierane ciasto z budyniem i sezonowym warzywem – rabarbarem – to proste ciasto, łatwe wykonanie i super sycące ciasto do kawy. Dodatek rabarbaru nadaje ciastu lekko kwaskowy smak. Natomiast budyń powoduje że ciasto jest lekko wilgotne.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 22x25 cm
    Składniki:
    5 jajek
    Sól do smaku
    1 kostka masła
    3 łyżki oleju
    2 szklanki mąki tortowej(1 szklanka około 160 g)
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 budynie waniliowe +3 łyżki cukru
    ¾ szklanki mleka
    80 dag rabarbaru + 1 łyżka cukru
    Papier do pieczenia
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: z jajek oddzielić żółtka od białek, białka schłodzić, dodać ¾ szklanki cukru – utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy dodać pokrojone w kostkę masło –porcjami, ucierać na puch. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać olej oraz porcjami mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną masę, na koniec dodać pozostały cukier, ubić. Do utartej masy dodać porcjami ubitą pianę, wymieszać. ½ l mleka zagotować z 3 łyżkami cukru, wlać rozmieszany proszek budyniowy rozpuszczony w pozostałym mleku. Ugotować budyń. Rabarbar opłukać, obrać, pokroić na 2 cm kawałki, zasypać 1 łyżką cukru, odstawić na 15 minut. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ½ ciasta, wylać gorący budyń, wyłożyć osączone kawałki rabarbaru, wylać pozostałe ciasto. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu cisto posypać cukrem pudrem.

Porady

1.rabarbar można dodatkowo oprószyć cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować