Ciasto ucierane z masłem orzechowym i czekoladą

4.48 (184 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Orzechowy posmak masy i rozpływające się w ustach kawałki czekolady idealnie komponują się się z kremem toffi i solonymi orzeszkami, które znajdują się na wierzchu ciasta. Całość jest naprawdę przepyszna i baardzo kusi swoim aromatem.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (U mnie forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
    100g masła/margaryny
    100g masła orzechowego
    150g cukru
    2 jajka
    150g mąki pszennej/orkiszowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 ml mleka
    kilka kropel aromatu waniliowego
    Dodatkowo:
    50g czekolady
    Wierzch:
    3-4 łyżki masy krówkowej/toffi
    orzeszki solone
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Toffi

Ciasto ucierane z masłem orzechowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę należy utrzeć z cukrem i kolejno zmiksować z jajkami, aromatem waniliowym oraz mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Następnie jednolitą masę połączyć z mlekiem, a na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.
    Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 33-35 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ostudzone ciasto posmarować masą krówkową/toffi oraz posypać kawałkami solonych orzeszków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować