Składniki masy mandarynkowej:
Około 6-7 dużych mandarynek
Cukier kryształ
Szczypta cynamonu
4,5 łyżeczki żelatyny +1/4 szklanki wrzątku
woda do uzupełnienia masy
Składniki masy serkowej:
1,5 szklanki serka homogenizowanego śmietankowego z cukrem
2,5 łyżeczki żelatyny +1/5 szklanki wrzątku
Ciasto ucierane z masą mandarynkową i masą serkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: miękkie masło utrzyj z cukrami i jajkami. Na końcu wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj. Masę przelej do formy 24 na 34 cm. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni.
2.Masa mandarynkowa: mandarynki obierz, podziel na niewielkie kawałki i przełóż do garnka. Podgrzej i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, dodając po koniec cynamon i cukier do smaku i gotuj jeszcze chwile . Odstaw do lekkiego przestudzenia i powstały syrop przecedź przez sitko, aby pozbyć się pestek i chrząstek . Żelatynę rozpuść we wrzątku. Odmierz 2,5 szklanki syropu mandarynkowego (jeśli byłoby za mało to dolej wody) i połącz go z rozpuszczoną żelatyną. Odstaw do przestudzenia.
3.Masa serkowa : żelatynę rozpuść we wrzątku. Serek zmiksuj z tężejącą żelatyną
4.Ciasto potnij na dwie warstwy, posmaruj połowę tężejącej masy mandarynkowej, serkowej, drugą warstwę ciasta i ponownie obie masy. Schłodź w lodówce około godzinę.
Komentarze