CIASTO UCIERANE Z MAKIEM I PIANKĄ ŚLIWKOWĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne ciasto świąteczne, nie za słodkie, o smaku makowo śliwkowym.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt :
    - 5-6 jajek
    - 1,5 szklanki cukru
    - 1 szklanka oleju rzepakowego
    - 3 szklanki mąki
    - 1 cukier waniliowy
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
    Masa makowa :
    - masa makowa z puszki 900g
    - 3 jajka
    Pianka śliwkowa :
    - 1/2 l mleka
    - 1 budyń śmietankowy bez cukru
    - 1/2 kostki masła
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 20 dkg posiekanych śliwek suszonych kalifornijskich
    - 2 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo :
    - herbatniki
    - 1 słoiczek powidła śliwkowego
    - 1 szklanka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
    Polewa czekoladowa :
    - pół kostki margaryny
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 3 łyżki kakao
    - 2 łyżki wody
    - 1 łyżka żelatyny
    - 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany (u mnie 18%)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto ucierane z makiem i pianką śliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ucierane z makiem i pianką śliwkową 1. Formę o wymiarach 26 x 34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać w niej szczelnie herbatniki.
  • Ciasto ucierane z makiem i pianką śliwkową. 2. Do masy makowej dodać 3 żółtka i dokładnie wymieszać.
    3 białka ze szczyptą soli ubić na sztywno i dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać łyżką i rozłożyć masę na herbatniki. Wyrównać powierzchnię.
  • Ciasto ucierane z makiem i pianką śliwkową 3. 5-6 jajek utrzeć z 1,5 szklanki cukru na pulchną masę. Ciągle ucierając dodawać po trochu oleju rzepakowego. Jak masa będzie puszysta, zmniejszyć obroty robota i dodawać po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz cukier waniliowy.
    Ciasto wyłożyć do formy na warstwę maku.
  • Ciasto ucierane z makiem i pianką śliwkową 4. Włożyć formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
    Ciasto wystudzić.
  • 5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
    Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń według opisu na opakowaniu, nie dodając cukru. Budyń ostudzić.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ciągle ucierając dodawać porcjami budyń, rozpuszczoną żelatynę i na końcu śliwki.
  • 6. Ostudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
    1 blat : herbatniki, mak i warstwa białego ciasta
    2 blat : ciasto białe
  • Ciasto ucierane z makiem i pianką śliwkową. 7. Na pierwszy blat uprzednio skropiony wodą przegotowaną zimną, wyłożyć 2/3 pianki śliwkowej i przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć. Drugi blat też skropić wodą przegotowaną, posmarować resztą pianki śliwkowej i na wierzch rozsmarować powidła śliwkowe wymieszane z orzechami.
  • Ciasto ucierane z makiem i pianką śliwkową. 8. W letniej wodzie rozpuścić żelatynę. Margarynę, cukier, kakao podgrzać w rondelku, dodać rozpuszczoną żelatynę, mieszać i dalej stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników (nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać po łyżce śmietanę. Wymieszać rózgą.
    Można do polewy dodać kilka kropel aromatu do ciast ( cytrynowy, migdałowy, rumowy lub inny według uznania).
    Na wierzchu ciasta, rozprowadzić równo polewę czekoladową.
    Uwaga: polewa szybko zastyga.

Porady

Jeżeli ciasto przygotowujemy tylko dla osób dorosłych, to możemy śliwki namoczyć w alkoholu, np. w rumie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Piernik z pianką śliwkową

To może cię zainteresować