Ciasto ucierane z makiem i pianką śliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę o wymiarach 26 x 34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać w niej szczelnie herbatniki.
2.Do masy makowej dodać 3 żółtka i dokładnie wymieszać.
3 białka ze szczyptą soli ubić na sztywno i dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać łyżką i rozłożyć masę na herbatniki. Wyrównać powierzchnię.
3.5-6 jajek utrzeć z 1,5 szklanki cukru na pulchną masę. Ciągle ucierając dodawać po trochu oleju rzepakowego. Jak masa będzie puszysta, zmniejszyć obroty robota i dodawać po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz cukier waniliowy.
Ciasto wyłożyć do formy na warstwę maku.
4.Włożyć formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Ciasto wystudzić.
5.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń według opisu na opakowaniu, nie dodając cukru. Budyń ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ciągle ucierając dodawać porcjami budyń, rozpuszczoną żelatynę i na końcu śliwki.
6.Ostudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
1 blat : herbatniki, mak i warstwa białego ciasta
2 blat : ciasto białe
7.Na pierwszy blat uprzednio skropiony wodą przegotowaną zimną, wyłożyć 2/3 pianki śliwkowej i przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć. Drugi blat też skropić wodą przegotowaną, posmarować resztą pianki śliwkowej i na wierzch rozsmarować powidła śliwkowe wymieszane z orzechami.
8.W letniej wodzie rozpuścić żelatynę. Margarynę, cukier, kakao podgrzać w rondelku, dodać rozpuszczoną żelatynę, mieszać i dalej stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników (nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać po łyżce śmietanę. Wymieszać rózgą.
Można do polewy dodać kilka kropel aromatu do ciast ( cytrynowy, migdałowy, rumowy lub inny według uznania).
Na wierzchu ciasta, rozprowadzić równo polewę czekoladową.
Uwaga: polewa szybko zastyga.
Porady
Jeżeli ciasto przygotowujemy tylko dla osób dorosłych, to możemy śliwki namoczyć w alkoholu, np. w rumie.
Komentarze