ciasto ucierane z mąki krupczatki z jabłkiem i śmietaną galaretkową

4.5 (196 ocen)

ciasto jest kruche, aromatyczne i ze śmietaną smakuje pysznie.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 2 sztuki "XL", cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, aromat migdałowy 2 krople, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłka 4 duże, cynamon - ile potrzeba, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, mleko 3,2% 220 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Ciasto ucierane z mąki krupczatki z jabłkiem i śmietaną galaretkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. miękką margarynę razem z jajkami, cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, aromatem utrzeć mikserem na dość gęste ciasto
  • etap 2. forma ceramiczna "serce" lub inna wysmarowana tłuszczem, posypana tartą bułką, w formie rozsmarować ciasto, powkładać kawałki jabłek skórką do dołu, posypać cynamonem, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić
  • etap 3. śmietanę w proszku wsypać do zimnego mleka, gdy śmietana zacznie gęstnieć wsypać galaretkę i na dużych obrotach ubijać z 2-3 minuty...............

    całą śmietanę rozsmarować na cieście i obsypać kolorową posypką, schować do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować