Ciasto ucierane z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto z jeżynami, podane z dodatkiem kwaskowatego musu jeżynowego smakuje wyśmienicie. Proste i smaczne:) Polecam

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3 jajka
    kostka masła 200 gram
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    sok z połowy cytryny
    2 szklanki jeżyn
    lukier czyli cukier puder + sok z ćwiartki cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mus Musy

Ciasto ucierane z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z połowy cytryny. Białka ubić na pianę, następnie wmieszać do ciasta. Wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę jeżyn poukładać na wierzchu ciasta, drugą część zostawić na mus. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec około 1 godzinę, sprawdzić patyczkiem czy już upieczone.
  • Ciasto ucierane z jeżynami 2. Ciasto polać lukrem cytrynowym i przygotować mus :)
    Zblendować pozostałą część jeżyn i w zależności jaki mus lubicie dosłodzić odrobinkę cukrem pudrem lub zostawić taki jaki będzie.
    Ja nie dosładzałam, wyszło idealnie. Kawałek ciasta z pysznym musem jeżynowym - naprawdę warto:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować