REKLAMA

Ciasto ucierane z budyniem i śliwkami pod kruszonką

wyświetlono: 9877 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 1

Aksamitna warstwa budyniu w smakowitym połączeniu ze śliwkami i puszystym ciastem ucieranym. Kruszonka nadaje całemu ciastu przyjemnej chrupkości.

opublikowany: 24.08.2015
Udostępnij Pinterest
  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    6 jajek
    320g margaryny
    1 i 1/3 szklanki cukru
    1 i 1/3 szklanki mąki
    1 i 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ok. 600g – 700 g wypestkowanych śliwek

    Masa budyniowa:
    5 szklanek mleka
    3 budynie waniliowe z cukrem

    Kruszonka:
    150g mąki
    70g cukru
    70g roztopionego masła
Ocena:

(średnia 5 z 190 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem. Cały czas miksując na największych obrotach wkładać po kawałku miękkiej margaryny, utrzeć na puszystą masę. Na koniec wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem mieszając łyżką. Większą część ciasta przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Zalać je gorącym budyniem. Wyłożyć pozostałe ciasto, całość posypać kruszonką. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Całkowicie wystudzić.
  • 2.
    Masa budyniowa: 4 szklanki mleka zagotować, w pozostałej szklance rozmieszać wszystkie budynie. Ugotować budyń.
  • 3. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: juchab juchab

Ciasto ucierane ze śliwkami pod kruszonką

Szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne i pięknie pachnące!!

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 22.06.2014 | wyświetlono: 1401 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1
Dodane przez: juchab juchab

Ciasto ucierane pod truskawkowym budyniem

Ciasto, które łączy w sobie kilka warstw. Bardzo ładnie wygląda po przekrojeniu i tak samo dobrze smakuje

kategoria: Ciasta opublikowany: 21.09.2017 | wyświetlono: 1020 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE