Ciasto ucierane pod truskawkowym budyniem

4.5 (158 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto, które łączy w sobie kilka warstw. Bardzo ładnie wygląda po przekrojeniu i tak samo dobrze smakuje

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    5 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ok 700g truskawek

    Krem truskawkowy:
    400g truskawek
    2 budynie waniliowe bez cukru
    2/3 szklanki mleka
    7 łyżek cukru pudru
    200g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ucierane pod truskawkowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Truskawki obrać z szypułek, rozsypana dnie blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując wlewać partiami olej, na koniec wsypywać przesianą mąkę z proszkiem. Całość dokładnie zmiksować, wylać na truskawki. Ciasto piec ok 50 – 60 minut w 180stopniach. Do suchego patyczka, po upieczeniu jeszcze ciepłe odwrócić do góry nogami. Wystudzić.
  • 2. Krem truskawkowy:
    Truskawki zblendować, doprowadzić do wrzenia. W mleku rozmieszać budynie, wlać do gotujących sie truskawek. Ugotować ja budyń. Miękkie masło utrzeć z cukrem i budyniem na gładką, puszystą masę. Gotowy krem wyłożyć na zimne ciasto. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować