Ciasto ucierane pod truskawkowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Truskawki obrać z szypułek, rozsypana dnie blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując wlewać partiami olej, na koniec wsypywać przesianą mąkę z proszkiem. Całość dokładnie zmiksować, wylać na truskawki. Ciasto piec ok 50 – 60 minut w 180stopniach. Do suchego patyczka, po upieczeniu jeszcze ciepłe odwrócić do góry nogami. Wystudzić.
2.Krem truskawkowy:
Truskawki zblendować, doprowadzić do wrzenia. W mleku rozmieszać budynie, wlać do gotujących sie truskawek. Ugotować ja budyń. Miękkie masło utrzeć z cukrem i budyniem na gładką, puszystą masę. Gotowy krem wyłożyć na zimne ciasto. Dowolnie udekorować.
Komentarze