Ciasto ucierane Owoce lasu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miałam ochotę na ciasto z owocami, które zakupiłam na rynku były tak piękne i apetyczne takie lśniące jagody, jeżyny i borówki, że nie mogłam się powstrzymać. Od razu do głowy przyszedł mi pomysł na pyszne ciasto ucierane z owocami i kruszonką mmm..."Ciasta, ciastka i takie tam"

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    200 g masła
    szczypta soli
    160 g drobnego cukru do wypieków
    4 duże jajka
    200 g mąki pszennej
    40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    600 g dowolnych owoców

    Kruszonka:

    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    50 g cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ucierane owoce lasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Oba rodzaje mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
    Ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli i dalej ucierając wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając dobrze po każdym dodaniu. Dodajemy przesianą mąkę oraz budyń i mieszamy delikatnie mikserem do połączenia się składników.
    Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy, na ciasto wykładamy owoce. Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy w misce i posypujemy równomiernie ciasto kruszonką.
    Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Ja swoje piekłam 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować