Ciasto ucierane dwukolorowe waniliowo porzeczkowe z czarna porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czarną porzeczkę obrac ze szypułek, opłukać .
Mąkę pszenną i mąke ziemniaczaną przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę .
Dodać jogurt naturalny, roztopione, przestudzone masło i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość krótko zmiksować mikserem na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Połowę ciasta przelozyc do oddzielnej miski . Do tej cześci dodąc połowe kisielu o smaku owoców lesnych .
Czarna porzeczkę króciutko zblendelować tak zeby pozostały tez kawałki porzeczki , dodać do połowy ciasta z kisielem , delikatnie wymieszać. Ciasto pwoinno nabrac ciemnego porzeczkowego koloru.
Na dnie keksówki najpierw rozprowadzić fioletowe ciasto z pozreczkami , wyrównac a następnie wyłozyć na nie waniliowe ciasto .
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 45-50minut
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować czarną porzeczką,
Komentarze