Ciasto twarogowo - kajmakowe z powidłami i krokantem

0 (0 ocen)

Wilgotne ciasto o porowatej strukturze, mięciutkie, przygotowane z dodatkiem twarogu oraz masy krówkowej. Do tego domowej roboty powidła śliwkowe i bardzo ciekawy dodatek w postaci krokantu słonecznikowego. Ciasto pełne aromatu, rozpływające się w ustach. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka każde)
    5 jajek
    150 g miękkiego masła lub margaryny
    ½ szklanki oleju
    500 g twarogu półtłustego 4% tł.
    1 puszka kajmaku – masy krówkowej o smaku tradycyjnym (400 g)
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Krokant:
    400 g słonecznika łuskanego (ok. 2 i ½ szklanki)
    ½ szklanki płynnego miodu
    1 łyżka cynamonu mielonego

    Dodatkowo:
    2 słoiki powideł śliwkowych (2 x 300 g, tj. 2 i ½ - 3 szklanki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Placek Desery Kajmak Powidła

Ciasto twarogowo - kajmakowe z powidłami i krokantem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto twarogowo - kajmakowe z powidłami i krokantem 1. Twaróg ugnieść lub utrzeć z masłem i kajmakiem. Ucierając masę, dodać kolejno – jajka, olej, sodę, oba opakowania proszku budyniowego. Na końcu wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać.
  • Ciasto twarogowo - kajmakowe z powidłami i krokantem 2. Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto twarogowo - kajmakowe z powidłami i krokantem 3. Piec 50 – 55 min (180 st. C), a po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół.
  • Ciasto twarogowo - kajmakowe z powidłami i krokantem 4. Słonecznik wymieszać z miodem i cynamonem. Masę wyłożyć płasko w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto twarogowo - kajmakowe z powidłami i krokantem 5. Piec ok. 15 min (180 st. C) do zrumienienia się masy. Słonecznik lekko wystudzić i jeszcze ciepły połamać na małe kawałki. Następnie wystudzić całkowicie.
  • Ciasto twarogowo - kajmakowe z powidłami i krokantem 6. Spodnią część ciasta ponownie umieścić w formie. Równomiernie posmarować połową powideł…
  • Ciasto twarogowo - kajmakowe z powidłami i krokantem 7. …i posypać połową krokantu.
  • Ciasto twarogowo - kajmakowe z powidłami i krokantem 8. Całość przykryć wierzchnią częścią ciasta , lekko je dociskając. Wierzch placka podobnie pokryć powidłami, następnie wyłożyć krokant.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować