To bardzo smaczne ciasto z owocami, wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu. Mamy tutaj wspaniałe połączenie twarogowego ciasta i orzeźwiających wiśni, do tego słodka kruszonka. Pycha!
Ciasto twarogowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka – masło stopić na małym ogniu i zostawić do wystygnięcia. Do miski wsypać mąkę cukier, cukier waniliowy i cynamon, wymieszać. Dodać płynne, zimne masło. Całość wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach, potem zwiększyć obroty do maksimum. Mieszać tak długo, aż otrzymamy odpowiednią wielkość kruszonki (im dłużej mieszamy, tym większa będzie kruszonka).
Ciasto twarogowe – mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być jednolite, gładkie. Z ciasta uformować okrągły lub owalny placek i przenieść go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Brzegi ciasta podnieść na około 1-2 cm.
Masa – śmietanę wymieszać z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
Placek – na ciasto twarogowe wyłożyć wiśnie. Masę ze śmietany wyłożyć na wiśnie i całość posypać kruszonką. Blaszkę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35minut. Po upieczeniu place wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze