Ciasto twarogowe z malinami i kruszonką

0 (0 ocen)

W smaku bardzo przypomina tradycyjne kruche ciasto z malinami, ale dodatek twarogu sprawia, że jest bardziej wilgotne. Do tego przepyszna chrupiąca, migdałowa kruszonka...

Składniki:

  • Ciasto:
    400g mąki pszennej,
    250g półtłustego twarogu,
    jajko,
    120g drobnego cukru,
    5 łyżek oleju,
    8 łyżek mleka,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    500g świeżych malin.

    Kruszonka:
    szklanka mąki pszennej,
    120g masła lub margaryny,
    1/2 szklanki cukru,
    100g płatków migdałowych.

Ciasto twarogowe z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać pokruszony twaróg. Dodać cukier, mleko i olej, zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim dno przygotowanej blaszki o wym. 24x28cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć maliny.
  • 2. Mąkę przesiać, dodać płatki migdałowe, cukier oraz posiekaną margarynę. Rozgnieść palcami, tworząc kruszonkę. Posypać nia wierzch ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 200st. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy