Ciasto truskawkowo-rabarbarowe z bezą

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Lekkie, efektowne ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 żółtka
    1,5szkl. mąki
    2 łyżki cukru
    150g masła/margaryny
    1 łyżka śmietany
    0,5 łyżeczki proszku

    nadzienie:
    2 szklanki pokrojonego rabarbaru
    0,5 szklanki cukru
    2 szklanki truskawek

    beza:
    3 białka
    4 łyżki cukru
    Łyżeczka soku z cytryny



Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto truskawkowo-rabarbarowe z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, rozwałkować cienko lub wykleić nim blaszkę wyłożoną papierem (23x33cm), podpiec ok. 10-15 minut do zarumienienia.
  • 2. Rabarbar wymieszać z cukrem, poddusić do miękkości na patelni, dodać pokrojone truskawki.
  • 3. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier i dodać sok z cytryny. Na podpieczone ciasto wyłożyć owoce, na wierzchu wyłożyć pianę (można pianę nałożyć do woreczka i wyciskać beziki). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15-20 minut w temp. 180st.
    Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować