Ciasto truskawkowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

obowiązkowe ciasto w sezonie truskawkowym

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto: Blaszka: 20x26
    1 budyń waniliowy,
    2 łyżki mąki pszennej,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 jajka,
    3 płaskie łyżki cukru

    Krem truskawkowy:
    350 g serka naturalnego z wiaderka,
    200 g truskawek,
    5 płaskich łyżeczek żelatyny,
    3 łyżki cukru pudru,
    Kilka truskawek przekrojonych na pół

    Krem śmietanowy:
    200 g śmietany 36%,
    1 łyżka cukru pudru

    Prażony kokos:
    2 łyżki wiórek kokosowych,
    1 łyżka masła

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto truskawkowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka. Dodajemy resztę suchych składników, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.
    Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 placki. Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem, np. z czarnej porzeczki.

    Krem truskawkowy: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Truskawki blendujemy z cukrem, dodajemy serek, miksujemy, powoli wlewamy żelatynę. Mieszamy. Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt posmarowany dżemem, wciskamy truskawki, przykrywamy drugim biszkoptem.

    Krem śmietanowy: Ubijamy śmietanę mikserem, dodajemy cukier, mieszamy. Rozsmarowujemy na biszkopcie.

    Prażony kokos: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe. Lekko prażymy, wystudzonymi posypujemy bitą śmietanę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować