Ciasto truskawkowo- kokosowe

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto idealne do popołudniowej kawki z przyjaciółmi.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2,5 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    kostka margaryny

    Masa truskawkowa:
    0,5 kg truskawek
    1/2 szklanki cukru
    2 galaretki truskawkowe
    oraz
    100 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto truskawkowo- kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną folią aluminiową o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy w poprzek.
  • 2. Truskawki myjemy odcedzamy na durszlaku i miksujemy blenderem. Do truskawek dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki (proszek ) dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
  • 3. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem w pozostałej części mleka rozpuszczamy proszki budyniowe i gotujemy budyń mieszając aby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką margaryny.
    2/3 masy budyniowej wykładamy na jeden blat biszkopta i dodajemy tężejącą masę truskawkową,chłodzimy w lodówce aby całkowicie stężała.
  • 4. Gdy masa zastygnie przykrywamy drugim blatem biszkopta i wykładamy pozostałą masę budyniową. Na patelni roztapiamy 3 łyżeczki masła dodajemy 3 łyżeczki cukru i wiórka kokosowe. Wiórka prażymy często mieszając aby nabrały złotego koloru. Studzimy i wykładamy na masę budyniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować