Ciasto truskawkowe ze śmietaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon na truskawki uważam za otwarty :) Uwielbiam desery z truskawkami... więc takie ciasta są strzałem w dziesiątkę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

    3 jajka
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    2 łyżki kakao

    SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

    500ml śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    1/3 szkl gorącej wody
    2-3 łyżki cukru pudru

    DODATKOWO:

    około 600g truskawek
    beziki do dekoracji
    CIASTO NA FORMĘ : 24cm

Ciasto truskawkowe ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, olej, kakao.
    2. Ubity biszkopt wylać na tortownice, piec w temp. 180 st. C około 20 minut.
    3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, pod koniec dodajemy żelatynę rozmieszaną z gorącą wodą.
    4. Układamy truskawki, wylewamy masę śmietanową, wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po zastygnięciu dekorujemy truskawkami i mini bezikami.

Komentarze

Podobne przepisy