Ciasto truskawkowe z masą z kwaśnego mleka

0 (0 ocen)

Ciasto idealne dla miłośników truskawek.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Masa:
    14 łyżek kwaśnego mleka
    14 łyżek cukru pudru
    2 kostki masła
    300 g truskawek

    Dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe
    100 g truskawek
    pół szklanki ciepłej wody
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka spirytusu
    1 łyżeczka cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawkowe z masą z kwaśnego mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem. Do białek dodać żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę. Piec w 180ºC, przez 30-40 min.
  • 2. Truskawki zblendować. Masło z cukrem pudrem ubić na puszystą masę. Zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce kwaśnego mleka, dokładnie miksując. Na koniec dodać truskawki i dokładnie wymieszać.
  • 3. Gotowy biszkopt przeciąć na pół. Do ciepłej wody dodać sok z cytryny, spirytus i cukier. Wymieszać. Nasączyć jeden biszkopt. Masę podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na nasączony placek. Równo rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć ciasto. Z drugiej części masy odłożyć 1/4, a resztę wyłożyć na biszkopt.
  • 4. Galaretki przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu i odstawiamy do przestudzenia. Truskawki kroimy na połówki. Pozostawioną część masy nakładamy do szprycy, robimy na cieście "obramówkę". Na górze ciasta układamy truskawki, zalewamy przestudzoną galaretką i odstawiamy do lodówki, aby stężała.

Porady

Składniki na masę powinny mieć tę samą temperaturę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować