Ciasto truskawkowe z masą z kwaśnego mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem. Do białek dodać żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę. Piec w 180ºC, przez 30-40 min.
2.Truskawki zblendować. Masło z cukrem pudrem ubić na puszystą masę. Zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce kwaśnego mleka, dokładnie miksując. Na koniec dodać truskawki i dokładnie wymieszać.
3.Gotowy biszkopt przeciąć na pół. Do ciepłej wody dodać sok z cytryny, spirytus i cukier. Wymieszać. Nasączyć jeden biszkopt. Masę podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na nasączony placek. Równo rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć ciasto. Z drugiej części masy odłożyć 1/4, a resztę wyłożyć na biszkopt.
4.Galaretki przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu i odstawiamy do przestudzenia. Truskawki kroimy na połówki. Pozostawioną część masy nakładamy do szprycy, robimy na cieście "obramówkę". Na górze ciasta układamy truskawki, zalewamy przestudzoną galaretką i odstawiamy do lodówki, aby stężała.
Porady
Składniki na masę powinny mieć tę samą temperaturę.
Komentarze