Ciasto truskawkowe z kremem krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Piec 20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić. Przekroić na pół.
2.Krem
Do rondla wlać 2 szklanki mleka i wsypać cukier. W miseczce rozrobić 0,5 szklanki mleka z budyniem z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Budyń wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać. Odstawić do wystudzenia. Gdy ostygnie utrzeć z masłem lub margaryną.
3.Truskawki pokroić w plasterki. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do stężenia.
Komentarze