Ciasto truskawkowe z kremem krówkowym

0 (0 ocen)

Urodzinowe ciasto do pracy.

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    2 łyżki oleju
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka mąki do pieczenia

    Krem krówkowy:
    1 budyń o smaku krówkowym na ¾ l mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2,5 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    ¾ kostki masła lub margaryny
    Dodatkowo:
    300 g truskawek
    1 galaretka o smaku owoce leśne i malina lub dowolny smak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto truskawkowe z kremem krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Piec 20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić. Przekroić na pół.
  • 2. Krem
    Do rondla wlać 2 szklanki mleka i wsypać cukier. W miseczce rozrobić 0,5 szklanki mleka z budyniem z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Budyń wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać. Odstawić do wystudzenia. Gdy ostygnie utrzeć z masłem lub margaryną.
  • 3. Truskawki pokroić w plasterki. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do stężenia.
  • 4. Ciasto układać warstwami:1 biszkopt, krem krówkowy, 2 biszkopt, truskawki, galaretka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować