W sklepach można już kupić truskawki więc zapraszam do przygotowania ciasta, które będzie fajnym wspomnieniem wakacji.
2 godz.
Składniki:
1 opakowanie biszkoptów,
1 galaretka o smaku truskawkowym + 1 galaretka do kremówki (też może być truskawkowa)
300 ml śmietany kremówki 36%,
0,5 kg świeżych truskawek.
Ciasto truskawkowe z galaretką bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy biszkopty. Jedną galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej w przepisie na tyle opakowania. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec miksowania dodać schłodzoną, ale płynną galaretkę. Wylać na biszkopty i wstawić na ok. 1h do lodówki, do momentu aż masa zesztywnieje. Po czasie oczekiwania wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów i truskawki. Drugą galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylać na przygotowane ciasto. Wstawić do lodówki, aż galaretka całkowicie zastygnie.
Komentarze