Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną

4.5 (143 ocen)

Truskawkowe konfitury na biszkopcie i bita śmietana to po prostu niebo w gębie.

Składniki:

  • biszkopt:

    - 4 jajka
    - 3/4 szkl. cukru
    - cukier waniliowy
    - pół szklanki mąki tortowej
    - pół szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - sól

    masa truskawkowa:

    - 3 słoiki po 300 g konfitur truskawkowych - ja użyłam własnej roboty
    - 2 galaretki truskawkowe

    dodatkowo:

    - 0,33 l śmietany 30 % - ja użyłam z Biedronki
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 1 czekolada deserowa
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.

    Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C. Po tym czasie ciasto odstawić do wystygnięcia.

    Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody . Jak ostygną to połączyć z konfiturami truskawkowymi i wylać na biszkopt.

    Śmietanę dobrze ubić i wymieszać z żelatyna ( rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody) oraz z cukrem pudrem. Wyłożyć na jabłka z galaretką.

    Wierzch jabłecznika oprószyć drobno starta czekoladą deserową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować