Ciasto truskawkowe z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Pianka truskawkowo – śmietankowa: Truskawki zmiksować na mus i zagotować, wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i zimną masę owocową. Dokładnie połączyć.
3.Krem ajerkoniakowy: W 1 szklance mleka wymieszać obie mąki z budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem i kokosem, wlać roztwór i pogotować do zgęstnienia. Zimny budyń utrzeć z masłem, na koniec wlać alkohol.
4.Przełożenie:
Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć połowę kremu z ajerkoniakiem. Nałożyć krem truskawkowy, biszkopt i pozostały krem z adwokatem. Wierzch udekorować startą czekoladą.
Komentarze