Ciasto truskawkowe (sernik na zimno)

0 (0 ocen)

Mocno truskawkowe

Składniki:

  • Składniki biszkopt: ( blaszka : 24 cm x 24 cm )

    3 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    4 kopiate łyżki mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.


    Składniki masa truskawkowa :

    700g sera na twaróg mielonego (w temperaturze pokojowej),
    3 łyżki żelatyny,
    1 opakowanie galaretki truskawkowej,
    300g-400g świeżych truskawek ( do masy ),
    truskawki świeże na wierzch ciasta.

Ciasto truskawkowe (sernik na zimno) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawki 1. Przygotowanie biszkopt :
    Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 200 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotowanie cista :
    Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody, ostudź.
    Truskawki zmiksuj na mus i połącz z serem.
    Do masy serowo-truskawkowej wolnym strumieniem wlej żelatynę.
    Dokładnie połącz składniki.
  • 3. Biszkopt pokrój na paski. Ułóż co drugi w blaszce. W puste miejsce wlej masę. Resztę masy wysmaruj na górę ciasta. Na górze ułóż obok siebie truskawki przekrojone na pół. Włóż do lodówki.
    Galaretkę przygotuj zgodnie w instrukcją na opakowaniu. Ostudź i przelej tężejącą na ciasto. Całość włóż ponownie do lodówki na 2-3 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy