700g sera na twaróg mielonego (w temperaturze pokojowej),
3 łyżki żelatyny,
1 opakowanie galaretki truskawkowej,
300g-400g świeżych truskawek ( do masy ),
truskawki świeże na wierzch ciasta.
Ciasto truskawkowe (sernik na zimno) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 200 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotowanie cista :
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody, ostudź.
Truskawki zmiksuj na mus i połącz z serem.
Do masy serowo-truskawkowej wolnym strumieniem wlej żelatynę.
Dokładnie połącz składniki.
3.Biszkopt pokrój na paski. Ułóż co drugi w blaszce. W puste miejsce wlej masę. Resztę masy wysmaruj na górę ciasta. Na górze ułóż obok siebie truskawki przekrojone na pół. Włóż do lodówki.
Galaretkę przygotuj zgodnie w instrukcją na opakowaniu. Ostudź i przelej tężejącą na ciasto. Całość włóż ponownie do lodówki na 2-3 godziny.
Komentarze