Ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijając dodawać po jednym żółtku obie mąki i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 26x21 cm. Piec ok 35-40 min w temp. 190 st.C. Po upieczeniu, biszkopt przekroić na dwa placki.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i opłukanymi i rozgniecionymi (0,5 kg) truskawkami. Gotową masę wyłożyć na dolną część biszkoptu, umieszczoną w wyłożonej folią aluminiową tej blaszce w której się piekł biszkopt. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody i odstawić do stygnięcia, w tym czasie opłukane truskawki (1kg) pokroić w kostkę. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wymieszać ją z pokrojonymi truskawkami i wyłożyć na masę truskawkową. Całość przykryć górną częścią biszkoptu i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze