1.
Ciasto: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, ucierać, a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i na przemian z olejem, połączyć z masą jajeczną. Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym.24/24 cm. Rabarbar umyć, oczyścić i poukładać w równych odstępach na wierzchu ciasta. Ciasto piec ok.40 minut w 180 st. Ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół (rabarbar wpadnie do środka ciasta i na wierzchu powstaną "fale").
2.
Krem: truskawki umyć, pozbawić szypułek. 1/3 cześć truskawek zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Śmietankę ubić i połączyć z musem.
3.
Drugą część truskawek pokroić w kostkę i dodać do kremu. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, i gdy stężeje połączyć z kremem. Większą część kremu wyłożyć na spód ciasta i przykryć drugim. Wierzch posmarować pozostałym kremem (wtykając go też we wgłębienia, które powstały po rabarbarze). Całość udekorować pozostałymi, całymi truskawkami oraz posypką czekoladową . Wstawić do lodówki na min.2-3 godz.(a najlepiej na całą noc).
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze