Ciasto truskawkowa fantazja

  • wyświetlono: 353 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepyszne ciasto, które polecam wszystkim. Makowy spód, galaretka z truskawkami i krem budyniowy idealnie się komponują w smaku i nadają ciastu ciekawy wygląd.

profilowe_1
  • 120min

Składniki

Na biszkopt makowy:
4 jajka
szczypta soli
70 g cukru
35 g maku
70 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na warstwę truskawkową:
750 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
600 ml wody
dżem lub marmolada

Na krem budyniowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
450 ml mleka
200 g masła
100 g cukru pudru

Dodatkowo:
kilka truskawek do dekoracji
około 10 rurek dekoracyjnych do deserów

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto truskawkowa fantazja

  • 1. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać mak i przesiać przez sitko mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przelać do formy wyrównując górę. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut. Gotowy biszkopt zostawić do ostudzenia.
  • 2. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć i obrać z szypułek. 250 g truskawek zmiksować blenderem, pozostałe przekroić na pół. Do zmiksowanych truskawek dodać 600 ml wody i zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretki i dobrze wymieszać.

    Biszkopt posmarować bardzo cienką warstwą dżemu lub marmolady, ułożyć na nim połówki truskawek rozcięciem w dół i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • 3. Krem budyniowy: Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ostudzenia. Masło ubić wraz z cukrem pudrem i stopniowo dodawać budyń miksując. Gotowy krem wyłożyć na warstwie galaretki.
  • 4. Dekoracja: Rurki dekoracyjne zmielić np. w młynku do kawy i posypać nimi górę ciasta. truskawki przekroić na pół i ułożyć na każdym kawałku ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiCiastoTruskawkimakkrem budyniowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Fantazja

Dodane przez: anaid123

Ciasto fantazja

Pyszne czekoladowe ciasto połączone...

Fantazja truskawkowa

Dodane przez: Milena127

Fantazja truskawkowa

Sezon w pełni. Smak dzieciństwa.

Fantazja śliwkowo-jabłkowa

Dodane przez: honka cooking

Ciasto fantazja śliwkowo-jabłkowa

Pyszne jesienne ciasto pełne smaków...

Ciasto winogronowa fantazja bez pieczenia

Dodane przez: beciiaaa

Ciasto winogronowa fantazja bez pieczenia

Bardzo proste i dość szybkie do...

fantazja

Dodane przez: klementynka

ciasto "Fantazja"

idealne do kawki w ogrodzie

Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA

Dodane przez: kiciax1

Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA

Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA to tort...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE