Ciasto truflowo-wiśniowe

  • wyświetlono: 503 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto na każdą okazję, karnawał, Wielkanoc czy inne święta

zzewa

Składniki

biszkopt
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szk cukru

masa
750 ml mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
200 g czekolady z nadzieniem truflowym
200 g miękkiego masła
( opcjonalnie cukier do smkau )

polewa
100 g deserowej polewy w drażetkach
50 g czekolady z nadzieniem truflowym
5 łyżek mleka

dodatkowo
posypka czekoladowa
2 dżemy wiśniowe ( lub jeden duży )
2 op ciastek typu delicje

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto truflowo-wiśniowe

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywno.
    Dodawać po jednym żółtku.
    Potem dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    Formę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wyłożyć do niej ciasto i piec biszkopt w 160 stopniach przez 40 minut.
    Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. 2/3 mleka zagotować a w pozostałym wymieszać budynie ( jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta może dodać jeszcze cukru ).
    Gdy mleko się zagotuje wlać budyń i gotować do zgęstnienia tak aby nie było grudek.
    Potem zakryć budyń w garnku folia spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
    Budyń wystudzić a potem miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać porcjami budyń i wymieszać na gładką masę.
    Czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać ją do masy i wymieszać.
  • 3. W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, dodać po jednej łyżce mleka i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • 4. Pierwszy placek umieścić w blaszce ale razem z papierem do pieczenia ( to ułatwi wyjęcie ciasta z blaszki ).
    Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i rozsmarować jeden dżem.
    Drugi placek położyć przecięciem do góry, też go nasączyć i rozsmarować drugi dżem.
    Na placek w blaszce wyłożyć połowę masy, rozłożyć ciastka, wyłożyć drugą część masy i przykryć drugim plackiem ale już dżemem do dołu.
    Na koniec ciasto polać polewą i posypać czekoladową posypką.
    Ciasto schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciastaWielkanocna każda okazjękomuniakarnawałboże narodzeniesylwestermasy

Komentarze

Podobne przepisy

image-0s3fie9

Dodane przez: anita176

porzeczkowo - truflowe ciasto bez pieczenia

szybka znika z talerzy

Wiśniowe Frappucino

Dodane przez: 2milutka

Ciasto Wiśniowe frappucino

Miękki nasaczony ponczem kakaowy...

Ciasto "Cudaczek serowo wiśniowy"

Dodane przez: 2milutka

Ciasto "Cudaczek serowo-wiśniowy"

Ciasto, które choć pracochłonne...

Wiśniowe łyżką mieszane

Dodane przez: dorota w

Ciasto wiśniowe łyżką mieszane

Czasem są takie sytuacje, że wszyscy...

makowo wiśniowa panienka

Dodane przez: rzelkazag

Ciasto Makowo-wiśniowa panienka

Na to ciasto miałam ochotę już...

Wiśniowa chmurka

Dodane przez: ewiczka2304

Ciasto Wiśniowa chmurka

Przepis inspirowany ciastem Agrestowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE