Ciasto trufelek orzechowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszka 24/24
Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier,następnie dodać bułkę tartą,orzechy,proszek do pieczenia in delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec około 20-25 minut.
2.Ciasto kokosowe:
Białka ubić na sztywną pianę,dodając pod koniec cukier,na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i kokos,delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem blaszki (tej samej w której piekło się ciasto orzechowe) i piec w temperaturze 170 stopni C przez około 20-25minut.
2.Krem:
Cukierki połamać na mniejsze kawałki łożyć do miski,miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą i cały czas mieszając doprowadzić do ich całkowitego rozpuszczenia,odstawić do przestudzenia.
!,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym w pozostałym mleku rozpuścić budyń,mąkę i żółtka przy pomocy miksera,
Następnie do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę i energicznie mieszać do zgęstnienia budyniu,zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło zmiksować na jasny puszystą masę i dalej miksując dodawać stopniowo ostudzony budyń i cukierki.
Komentarze