Ciasto Trójkolorowe Z Mrożonymi Owocami Lata Bez Pieczenia

  • wyświetlono: 141 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jak zawsze poszłam na żywioł i co miałam w szafce, lodówce to użyłam do ciasta. Wyszło lekkie, orzeźwiające i co najważniejsze przepyszne :)

gotowanietoproste
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na tortownicę 18 cm / na 26 cm podwajamy składniki




Spód z herbatników:



100 g herbatników
70 g masła
Kolorowa masa:

250 g mascarpone
150 ml śmietanki 30 %
1/2 opakowania galaretki np. agrestowej
1/2 opakowania galaretki np. jagodowej
1 płaściutka łyżeczka żelatyny
1 łyżka cukru pudru lub więcej do smaku do białej masy
2-3 łyżki jagód mrożonych
6-7 sporych truskawek pokrojonych na ćwiartki
jeśli macie agrest możecie go dodać do masy zielonej
mini biszkopciki lub biszkopty do przedzielenia mas

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Trójkolorowe Z Mrożonymi Owocami Lata Bez Pieczenia

  • 1. Spód



    1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki.
  • 2. Masa



    2. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 80 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia (możemy je wystudzić w misce z zimną wodą)

    3. Do miski przekładamy mascarpone oraz śmietankę 30 proc i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji.

    4. Masę dzielimy na trzy części.

    5. Do pierwszej jagodowej galaretki dodajemy 1/3 masy, mieszamy, a następnie dodajemy jagody i znów krótko mieszamy. Wykładamy ją na spód z ciastek i chowamy do lodówki.

    6. Do drugiej części agrestowej galaretki, dodajemy kolejną 1/3 masy, mieszamy i jeśli mamy agrest to go dodajemy, mieszamy i wykładamy delikatnie na masę fioletową i znów do lodówki.

    7. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody aby napęczniała, w tym czasie układamy warstwę z mini biszkopcików na masie agrestowej.

    Napęczniała żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odczekujemy aż przestygnie, następnie dodajemy do niej 1 łyżkę masy mascarpone aby zahartować żelatynę aby się nie zważyła w masie. Następnie przelewamy ją do reszty masy, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru (ewent. więcej) mieszamy bądź miksujemy, dodajemy truskawki i wykładamy na biszkopciki. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie ciasto jest już gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkiciasto na zimnobiszkoptyagrestJagodyherbatnikigalaretkibez pieczeniamascarponemrożone owoceowoce lataspód ciasteczkowyz mrożonymi owocamiciasto trójkolorowez owocami lata

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto na herbatnkach z budyniem, serkiem i owocami lata

Dodane przez: ewaeu

Ciasto na herbatnikach z budyniem, serkiem...

Ciasto bez pieczenia. Łatwe do...

sernik

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

SERNIK na zimno (bez cukru) z czerwonymi...

Serniki są naszą miłością, bardziej...

Szybkie ciasto z owocami

Dodane przez: sliwkawegierkablog

Szybkie ciasto jogurtowe z owocami lub bez

Moje ulubione ciasto zwłaszcza...

Ciasto z Marsem bez pieczenia

Dodane przez: quchniakaroli

Ciasto z Marsem bez pieczenia

Bez pieczenia i na słodko.

Porzeczkowiec z owocami lata

Dodane przez: mysza75

Porzeczkowiec z owocami lata

Lekkie ciasto porzeczkowe z owocami...

ucierane dwuskamowe ciasto z owocami lata

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto waniliowo- kawowe z płatkami otulone...

porzeczka czerwona, porzeczka czarna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE