Ciasto trójkolorowe

  • wyświetlono: 646 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto z jednej strony proste a z drugiej strony bardzo smaczne, jest kolorowe ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

15608573_10209994744458189_1327075467_o

Składniki

Ciasto białe:
7 białek
20 dkg cukru
12 dkg stopionej margaryny
7 dkg mąki pszennej
7 dkg mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kakaowe:
4 jajka
12 dkg cukru
7 dkg mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto żółte:
12 dkg margaryny
20 dkg cukru pudru
7 żółtek
pół szklanki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg mąki
skórka z 1 cytryny

Krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
25 dkg margaryny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto trójkolorowe

  • 1. Ciasto białe : margarynę dajemy do garnka, topimy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, potem dajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę, mieszamy i wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni.
  • 2. Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec kakao, mieszamy , wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Ciasto żółte : margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka, potem śmietanę, mąkę z proszkiem i skórkę z 1 cytryny, mieszamy, wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni.
  • 4. Krem: zagotowujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance rozrabiamy mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i żółtka, mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko, jak zakipi odstawiamy do wystudzenia.. Ucieramy kostkę margaryny i łączymy z zimnym budyniem.

    Przekładamy : ciasto białe smarujemy połową kremu, dajemy ciasto kakaowe rozsmarowujemy pozostały krem i przekładamy ciastem żółtym.

Porady

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemama_mnie_nauczylasłodkie życiekremkolorowe ciastobiszkoptykakaociasto na niedzielę

Komentarze

Podobne przepisy

Trójkolorowy wieniec drożdżowy

Dodane przez: rzelkazag

Trójkolorowy wieniec drożdżowy

Zapach pieczonego ciasta drożdżowego,...

baba

Dodane przez: lexi27

Baba trójkolorowa

Pyszna, aromatyczna baba na wielkanocny...

ciasto

Dodane przez: Justyna844

Ciasto

Pyszne ciasto z budyniem w kruchym...

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE