Ciasto trójkolorowe

0 (0 ocen)

Ciasto z jednej strony proste a z drugiej strony bardzo smaczne, jest kolorowe ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:

  • Ciasto białe:
    7 białek
    20 dkg cukru
    12 dkg stopionej margaryny
    7 dkg mąki pszennej
    7 dkg mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kakaowe:
    4 jajka
    12 dkg cukru
    7 dkg mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto żółte:
    12 dkg margaryny
    20 dkg cukru pudru
    7 żółtek
    pół szklanki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dkg mąki
    skórka z 1 cytryny

    Krem:
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 żółtka
    25 dkg margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto trójkolorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto białe : margarynę dajemy do garnka, topimy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, potem dajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę, mieszamy i wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni.
  • 2. Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec kakao, mieszamy , wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Ciasto żółte : margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka, potem śmietanę, mąkę z proszkiem i skórkę z 1 cytryny, mieszamy, wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni.
  • 4. Krem: zagotowujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance rozrabiamy mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i żółtka, mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko, jak zakipi odstawiamy do wystudzenia.. Ucieramy kostkę margaryny i łączymy z zimnym budyniem.

    Przekładamy : ciasto białe smarujemy połową kremu, dajemy ciasto kakaowe rozsmarowujemy pozostały krem i przekładamy ciastem żółtym.

Porady

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować