Ciasto trociniak z kokosem

4.5 (199 ocen)

  • 40 min

Ciasto upiekłam według swojego przepisu. Jest bardzo kruche i delikatne. Dodatkowo ciasto pachnie kokosem. To wspaniały dodatek do kawy i herbaty.

  • 40 min

Składniki:

  • Blacha 24x36 cm
    Składniki ciasto:
    4 żółtka
    2,5 szklanki mąki tortowej(ja używam w zielonym opakowaniu)
    3/4 kostki dowolnej margaryny
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki wiórek kokosowych
    Tłuszcz do formy
    3 łyżki marmolady różanej.
    Masa:
    1 opakowanie jogurtu greckiego 400 g
    2 opakowania śmietany 18% 2x330 g
    6 białek
    Szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g
    1 torebka cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto trociniak z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na pół. Jedną rozwałkować, wylepić formę, posmarować marmoladą, drugą schłodzić.
    Śmietanę, jogurt, cukry, budynie i proszek do pieczenia zmiksować. Białka posolić, ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami do zmiksowanej masy, całość delikatnie mieszać(ja mieszałam robotem na najniższych obrotach).Masę wylać na ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na stolnicę, dodać wiórki kokosowe, wymieszać nożem. Mieszankę wysypać na masę. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Do ciasta można dodać łyżkę maku. Zamiast marmolady można dodać dowolny dżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować